Poprzednia

ⓘ Awiw Gefen


Awiw Gefen
                                     

ⓘ Awiw Gefen

Awiw Gefen אביב גפן, Aviv Geffen – izraelski muzyk rockowy, lokalna gwiazda muzyki pop i idol młodzieżowy. Syn poety Jonatana Gefena, brat aktorki i reżyserki Sziry Gefen oraz siostrzeniec Moszego Dajana.

Autor kontrowersyjnych tekstów piosenek, dotyczących problemów związanych z przemocą, narkotykami i alkoholem. Znany także z niekonwencjonalnego zachowania i androgynicznego wizerunku, przypominającego Davida Bowie.

Gefen jest zaangażowany w popieranie procesu pokojowego w Palestynie. 4 listopada 1995 roku wystąpił przed uczestnikami demonstracji pokojowej w Tel Awiwie, podczas której zginął w zamachu Icchak Rabin. Wspomnienia tego wydarzenia zawarł w wielu utworach, z których najbardziej znany to Aschmah alejnu Płacząc za tobą.

Na międzynarodowym rynku muzycznym Gefen znany jest ze współpracy ze Stevenem Wilsonem, z którym stworzył duet Blackfield. Część repertuaru Blackfield stanowią starsze piosenki Gefena w nowej aranżacji i z angielskimi tekstami.

                                     

1. Dyskografia

  • Its Only The Moonlight 1992
  • The Letter 1996
  • White Nights 1999
  • Memento Mori 2002
  • Aviv Geffen 2009
  • Live 2008
  • Its Cloudy Now 1993
  • Rak Shirey Ahava 2006
  • Hollowed 1999
  • Aviv Geffen III 1994
  • Im Hazman 2006
  • Nowhere 1995
  • Full Moon 1997
  • Journey 2000

Użytkownicy również szukali:

...

Yair Golan z Gefen Nadlan LTD. Cybo.

Awiw Gefen Авив Гефен. Intertekstualność w powieści Chajima Beera Et hazamir Piela. 1 godz. GMT 2. Odkryj: Tel Awiw Jafa. Idan Raichel Kocim tekst i tłumaczenie piosenki na. Wykorzystanie na ca. Usuari:Tenienteramires Aviv Geffen. Wykorzystanie na de. Aviv Geffen. Wykorzystanie na en.pedia.​org.


...