Poprzednia

ⓘ John Malkovich


John Malkovich
                                     

ⓘ John Malkovich

John Gavin Malkovich – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy. Jeden z czołowych aktorów swojego pokolenia i ważna postać w światowym kinie. Jego znakiem rozpoznawczym stał się "lodowaty spokój”.

                                     

1.1. Życiorys Wczesne lata

Urodził się w Christopher w stanie Illinois w rodzinie chorwackiego pochodzenia. Jego ojciec, Daniel Leon Malkovich 1926-1980, dyrektor stanowego departamentu ochrony przyrody i wydawca czasopisma ochrony Outdoor Illinois, był pochodzenia chorwackiego, a matka, Joe Anne z domu Choisser; 1928-2009, która była wydawcą lokalnej gazety Benton Evening News a także Outdoor Illinois, miała korzenie francusko-angielskie-niemiecko-szkockie. Jego dziadkowie ze strony ojca – Michael" Mike” Malkovich i Goldie Stanisha córka Antonego Stanishy i Anne Kayfes byli Chorwatami. Przodkowie Johna mieszkali w Chorwacji w Karlovačkiej županiji – Ozalj. Dziadkowie ze strony matki – Stephen" Steve” Choisser syn Ewinga Everetta Choissera i Emmy Frances Parrish i Edna Alice Johnson córka Jamesa Madisona Johnsona oraz Missouri Jane" Jennie” Turner, córki Fieldona B. Turnera i Elizabeth Short – byli potomkami francusko-kanadyjskich osadników, którzy przenieśli się do Illinois.

Dorastał z trzema młodszymi siostrami – Melissą, Amandą i Rebeccą – i starszym bratem Dannym w Benton w Illinois, w dużym domu na South Main Street, gdzie jego sąsiadem był Doug Collins, gwiazdor NBA, koszykarz i trener. Uczęszczał do Logan Grade School, Webster Junior High School I następnie do Benton Consolidated High School. W szkole średniej brał udział w musicalu Carousel. Był również członkiem ludowej grupy gospel, śpiewał w kościołach i podczas imprez społecznych. Był też członkiem letniego lokalnego projektu teatralnego, gdzie zagrał w America Hurrah 1972. Po ukończeniu szkoły średniej rozpoczął naukę Eastern Illinois University, a następnie przeniósł się na wydział teatralny do Illinois State University.

                                     

1.2. Życiorys Kariera

W 1976 roku, Malkovich, wraz z Joan Allen, Garym Sinise i Glenne Headly, stał się członkiem i założycielem Steppenwolf Theatre Company w Chicago. Dwa lata potem trafił na duży ekran jako gość weselny w czarnej komedii Roberta Altmana Dzień weselny 1978. W 1980 przeniósł się do Nowego Jorku. Za rolę Lee w sztuce Sama Sheparda True West otrzymał Clarence Derwent Award 1982, Theatre World Award 1983 i Obie Award 1983. W 1984 wystąpił na Broadwayu w sztuce Arthura Millera Śmierć komiwojażera z Dustinem Hoffmanem. Z kolei jako reżyser spektaklu Balsam w Gileadzie Balm in Gilead, 1985 zdobył Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award i Obie Award.

Jego pierwszą większą ekranowa kreacją, nominowaną do Oscara, była postać niewidomego Pana Willa w dramacie Roberta Bentona Miejsca w sercu 1984 z Sally Field. W dramacie wojennym Rolanda Joffé Pola śmierci 1984 zagrał autentyczną postać Ala Rockoffa, amerykańskiego fotoreportera rozsławionego przez jego relację z wojny w Wietnamie i przejęcie nadzoru przez Czerwonych Khmerów w Phnom Penh. Rola Biffa Lomana, starszego syna tytułowego bohatera Dustin Hoffman w telewizyjnej ekranizacji sztuki w reż. Volkera Schlöndorffa Śmierć komiwojażera Tod eines Handlungsreisenden, 1985 przyniosła mu nagrodę Emmy i nominację do Złotego Globu.

W dramacie wojennym Stevena Spielberga Imperium Słońca 1987 stworzył postać przebiegłego Amerykanina Basiego. Po roli intryganta wicehrabiego Vicomte Sébastiena de Valmonta w Niebezpiecznych związkach 1988 z Michelle Pfeiffer i Glenn Close, grywał wiele różnorodnych ról filmowych, najczęściej dziwaków, psychopatów, cynicznych manipulatorów, groźnych, sadystycznych złoczyńców lub ludzi ogarniętych szaleństwem. W 1992 wystąpił razem z Hugh Lauriem w teledysku do piosenki Annie Lennox pt. "Walking on Broken Glass”. Drugą nominację do Oscara przyniosła mu kreacja w Na linii ognia w 1993.

Często pojawiał się w niekomercyjnych niezależnych filmach amerykańskich i produkcjach europejskich. Potrafił spojrzeć na siebie ironicznie, co udowodnił w eksperymentalnym filmie Być jak John Malkovich reż. Spike Jonze, w którym zagrał samego siebie, tworząc postać znudzonego, niezbyt błyskotliwego, hollywoodzkiego gwiazdora. W 1995 gościł w ruinach gotyckiego zamku w miejscowości Szymbark pod Iławą, gdzie Volker Schlöndorff kręcił sceny do filmu Król Olch, gdzie zagrał Francuza zafascynowanego potęgą Rzeszy Niemieckiej.

Wspólnie z Lianne Halfon i Russellem Smithem założył spółkę produkcyjną Mr. Mudd, która odpowiedzialna jest za produkcję takich filmów, jak Juno 2007 czy Ghost World 2001.

Wystąpił w pierwszej odsłonie serii online Kąpiel z Bierko Bathing with Bierko, 2008 z Craigiem Bierko. Swoim wizerunkiem reklamował także kawę Nestlé 2009 i iPhone 4S Apple Inc. 2012.

W sierpniu 2011 na scenie podczas Edinburgh Fringe Festival z powodzeniem wyreżyserował sztukę Harolda Pintera Rocznica Celebration z Julianem Sandsem.

26 listopada 2015 ukazał się album Like A Puppet Show nagrany przez Malkovicha z Yoko Ono z jej synem Seanem. Zapowiedzią tego słowno-muzycznego projektu był utwór i singiel "Cryolife 7:14 A.M.”, gdzie Malkovich recytuje dzieło Platona "Alegoria Jaskini”.

W 2016 fotograf Sandro Miller namówił Malkovicha do odtworzenia najbardziej znanych portretów w historii fotografii takich jak Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock, Albert Einstein, John Lennon, Simone de Beauvoir, Che Guevara, Bette Davis, Andy Warhol, Salvador Dalí, Dorothea Lange, Pablo Picasso, Ernest Hemingway czy Jack Nicholson. Ponad 30 zdjęć stało się częścią wystawy "Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homage To Photographic Masters”, która była wystawiana w różnych zakątkach świata. Ekspozycja trafiła też do warszawskiej Leica Gallery 22 kwietnia do 12 czerwca 2016.

                                     

1.3. Życiorys Życie prywatne

2 sierpnia 1982 poślubił aktorkę Glenne Headly. Jednak 1 stycznia 1988 rozwiedli się po tym, jak Malkovich związał się z Michelle Pfeiffer na planie Niebezpiecznych związków. 20 września 1989 ożenił się po raz drugi z Nicolettą Peyran, z którą ma dwoje dzieci – córką Amandine ur. 1990 i syna Lorwy ur. 1992.

                                     

2.1. Filmografia obsada aktorska

  • Joanna d’Arc The Messenger: The Story of Joan of Arc, 1999
  • Napoleon 2002
  • Johnny English 2003
  • Hańba Disgrace, 2008
  • Nędznicy Les Misérables, 2000
  • Eleni 1985
  • Autostopem przez Galaktykę The Hitchhikers Guide to the Galaxy, 2005
  • Red 2010
  • Jądro ciemności Heart of Darkness, 1994
  • Być jak Stanley Kubrick Colour Me Kubrick, 2006
  • Con Air – lot skazańców Con Air, 1997
  • Zoolander 2 2016 jako Skip Taylor
  • Tajne przez poufne Burn After Reading, 2008
  • Po tamtej stronie chmur Al di là delle nuvole, 1995
  • Człowiek w żelaznej masce The Man in The Iron Mask, 1998
  • Linie Wellingtona 2012
  • Portret damy The Portrait of a Lady, 1996
  • Cień wampira Shadow of the Vampire, 2000
  • Wojna uczuć In Tranzit, 2008
  • Pola śmierci The Killing Fields, 1984
  • Śmierć komiwojażera Tod eines Handlungsreisenden, 1985
  • Myszy i ludzie Of Mice and Men, 1992
  • Cesar Chavez 2014
  • Imperium Słońca Empire of the Sun, 1987
  • Pod osłoną nieba The Sheltering Sky, 1990
  • Miejsca w sercu Places in the Heart, 1984
  • Ruchome słowa Um filme falado, 2003
  • Beowulf Beowulf, 2007
  • Wiecznie żywy Warm Bodies, 2013
  • Transformers 3 2011
  • Nie otwieraj oczu Bird Box, 2018 jako Douglas
  • Hazardziści Rounders, 1998
  • Red 2 2013
  • Velvet Buzzsaw 2018
  • Herb piratów Crossbones, 2014
  • Król Olch Der Unhold, 1996
  • Niebezpieczne związki Dangerous Liaisons, 1988
  • Oszukana Changeling, 2008
  • Na linii ognia In the Line of Fire, 1993
  • Być jak John Malkovich Being John Malkovich, 1999
  • O miłości. Tylko dla dorosłych Пpо любовь. Tолько для взpоcлых, 2017
  • Niezwyciężony Secretariat 2010
  • Przyjaciele w Queens Logic, 1991
  • Mężczyzna idealny Making Mr. Right, 1987
  • Eragon Eragon, 2006
  • Klasztor O Convento, 1995
  • Miasteczko Cut Bank 2014
  • Nowy Papież The New Pope, 2019
  • Gra Ripleya Ripleys Game, 2002
  • Jennifer 8 Jennifer Eight, 1992

Użytkownicy również szukali:

amandine malkovich, być jak john malkovich, john malkovich filmy i programy tv, john malkovich polska,

...

John Malkovich Mechaniczna Kulturacja.

Trzeci wątek jest historią narratora, Johna Ecasa, pisarza, który zmaga się z traumatycznym rozstaniem z żoną i twórczym kryzysem. W tym czasie firma Taurosa. 40 Best John Malkovich ideas portret, aktorzy, twarz Pinterest. W rolach głównych występują gwiazdy światowego kina: John Malkovich, Josh Hartnett, Berenice Marlohe, John Rhys Davies i Keir Dullea. Lech Majewski. John Malkovich zagrał w filmie Lecha Majewskiego. O swojej roli. Wszystko o John Malkovich w Po. Najnowsze informacje, muzyka, kultura, nauka, historia. John Malkovich. John Malkovich biografia i życiorys, 2 ciekawostki, wiek, wzrost. In this article we present to you very intereting photographs of John Malkovich captured by US photographer Sandro. John Malkovich repertuar Kraków. John Malkovich – najnowsze informacje znajdziesz w. zapłacą odszkodowanie 11.10.2016. John Malkovich w Le Madame 30.03.2006.


...