Poprzednia

ⓘ Władimir Chotinienko


Władimir Chotinienko
                                     

ⓘ Władimir Chotinienko

Władimir Iwanowicz Chotinienko, ur. 20 stycznia 1952 – rosyjski reżyser, scenarzysta i aktor; Ludowy Artysta Federacji Rosyjskiej.

                                     

1. Życiorys

Władimir Chotinienko urodził się w Sławgorodzie w Kraju Ałtajskim. Jego ojciec Iwan Afanasiewicz i matka Walentyna Wasiliewna byli robotnikami. Losy jego rodziny były typowe dla obywateli ZSRR okresu połowy XX wieku – jego dziadek poległ na froncie, a teść zmarł w łagrze. Po ukończeniu szkół w rodzinnym mieście i Pawłodarze, rozpoczął pracę jako konstruktor w fabryce traktorów w Pawłodarze. Następnie służył w armii. W 1976 ukończył z wyróżnieniem Swierdłowski Instytut Architektury. W latach 1978-1982 pracował jako główny scenograf w Swierdłowskim Studio Filmowym. W 1981 ukończył wyższy kurs reżyserów i scenarzystów filmowych w klasie Nikity Michałkowa. Michałkow był reżyserem, który wywarł największy wpływ na twórczość Chotinienki. Nie bez znaczenia był fakt, że później Chotinienko był asystentem Michałkowa w kilku jego filmach m.in. przy Kilka dni z życia Obłomowa z 1979. Do dziś są z Michałkowem oddanymi przyjaciółmi.

Pierwszym samodzielnym filmem Chotinienki był Sam i bez broni Odin i biez orużija z 1984 roku. W swoim reżyserskim dorobku ma ponad 20 filmów, z których w Polsce najbardziej znany jest Rok 1612. Zagrał w kilku filmach, również własnych, były to jednak role epizodyczne. Jest wykładowcą reżyserii Wszechrosyjskiego Państwowego Instytutu Kinematografii im. Gierasimowa. Mieszka i pracuje w Moskwie.

                                     

2. Filmografia

  • 1994 – Samolot leci do Moskwy aktor
  • 2009 – Pop reżyser
  • 1989 – Wagon sypialny reżyser, aktor
  • 1990 – Rój reżyser
  • 1986 – W strzelającej głuszy reżyser
  • 2004 – Zagłada imperium reżyser, aktor
  • 1982 – Kozacka strażnica aktor
  • 1995 – Przyjazd pociągu reżyser
  • 1984 – Sam i bez broni reżyser
  • 1978 – Lekarstwo na strach aktor
  • 1995 – Muzułmanin reżyser
  • 2010 – Igork reżyser
  • 1988 – Kto jest mężem śpiewaczki? aktor
  • 2007 – Rok 1612 reżyser
  • 1999 – Bulwar namiętności reżyser
  • 1987 – Zwierciadło dla bohatera reżyser
  • 1997 – My, dzieci twoje Moskwo reżyser
  • 2002 – Arbitraż reżyser
  • 2004 – 72 metry reżyser
  • 1993 – Przypadki Makarowa reżyser
  • 2004 – Wieczorny dzwon reżyser
  • 1992 – Komedia patriotyczna reżyser
  • 1981 – Krewniacy aktor
  • 2010 – Słowo o wyprawie Igora reżyser
                                     

3. Życie osobiste

Jest żonaty z Tatiana Jakowlewną. Ma dwóch synów – Denisa operatora filmowego i Ilię reżysera oraz córkę Paulinę, która mieszka w USA i jest kostiumologiem.

Użytkownicy również szukali:

...

Chotinienko Władimir Film w prasie polskiej.

Reżyseria: Władimir Chotinienko scenariusz: Arif Aliyev gatunek: Fantasy Dramat historyczny produkcja: Rosja premiera: 12 września 2008 Polska 1 listopada. Bibliograficzne zestawienia tematyczne Inne Fantastyka w. Najnowsze wiadomości ze świata showbiznesu i polityki. Plotki i potwierdzone newsy. Oglądaj filmy i zdjęcia: wywiady i fotogalerie. 72 metry Twórcy Film Stopklatka. Reżyseria: Władimir Chotinienko Obsada: Michał Żebrowski, Piotr Kisłow, Artur Smoljaninow, Wioletta Dawydowskaja, Aleksandr Bałujew Data premiery:. Sala godzina film zapraszamy codziennie na filmy dla dzieci. 21, Rok 1612 Władimir Chotinienko TiM Film Studio, DVD, 1. 22, Wielcy wodzowie. Napoleon, Mark Hedgecoe, 1. 23, Starożytny Rzym: Powstanie i upadek.


...